Solbriller.com
ButikkFordelerBesøk
- 90 dagers åpent kjøp
- Skandinavias største klokkebutikk
- Gratis returnering
- Fører luksusmerker
Handle nå!
- 90 dagers bytterett
- Gratis frakt
- Autorisert forhandler
- 2 års garanti
- Rask levering
Handle nå!

Morsomme fakta om tid og klokker

Tid er en måte å ordne begivenheter på i forhold til fortid, nåtid og fremtid. Tid brukes også til å bestemme hvor lenge en begivenhet har vart. I dag ser vi raskt på armbåndsuret og kalkulerer vår tid så kjapt at vi ikke engang tenker på det. Vi har delt året, månedene, ukene og dagene i tid i mange hundre år, men så plutselig kommer en herre ved navn Einstein og ødelegger det hele…

Tid er enda en retning

Fra solklokka, via timeglasset til armbåndsuret; disse er mekaniske, og digitale, instrumenter som vi alltid har stolt på. Så lenge klokka har vært stilt har det jo ikke vært noen grunn til å tvile på tiden? Nei, frem til 1905 var det heller ikke det. Men så sier Einstein at tid er relativt og setter tid i sammenheng med rom! Men rom er jo opp, ned og bortover, tre enkle retninger vi alle kan forholde oss til? Eller er det kanskje ikke det?

Tid er relativt

For de aller fleste har tiden en retning, den går fremover. Men prøv å gjøre som Einstein; ta av deg armbåndsuret og fest det på et tre. På urskiven viser klokka nå nøyaktig tolv. Akkurat i det klokka viser tolv begynner du å bevege deg bakover, altså bort fra armbåndsuret ditt, med lysets hastighet. Du har øyne som superman, så du kan fortsatt se klokka uansett hvor langt bort fra den du beveger deg. Hva skjer? Jo, urskiven viser fortsatt nøyaktig tolv. Kameraten din Espen står fortsatt ved treet og ser på klokka, for han har den allerede blitt fem over tolv. Tiden går altså for Espen, men ikke for deg.

Tiden og rommet

Espen står altså ved armbåndsuret og for Espen går tiden slik den går for alle mennesker her på jorden. Men for deg står den stille fordi du beveger deg i lysets hastighet. Tid er altså avhengig av hastighet og nå oppstår et merkelig fenomen. Fordi tid kan anses som en fjerde dimensjon, altså som en integrert del av de tre romdimensjonene, vil din bevegelse i tid påvirke din bevegelse i rom. Det er nemlig slik at du ikke kan forsyne deg mer av tid, uten samtidig å miste det tilsvarende i rom!

Står tiden stille?

Å skulle forstå alle konsekvensene av Einsteins relativitetsteori er uhyre komplisert. Man kan f.eks. forestille seg at for lyset står tiden stille, mens alt annet rundt beveger seg i lysets hastighet. Men hvis vi beveger oss i lysets hastighet har vi jo brukt opp alt vi har av romdimensjoner, hva har da skjedd med universet rundt oss? Har det blitt borte? Det er lett å bli litt surrete i hodet av slike tanker, men det er morsomt å ha disse tankene i bakhodet neste gang vi tar en titt på armbåndsuret vårt!

Les mer om klokker på Artikkelkatalog.com.